Gynobs Gruppen

Graviditetsrelaterede ryg- og bækkensmerter

Ikke alle gravide har en lige let graviditet. Og det er desværre svært at forudsige, hvem der oplever smerter og ubehag og hvem der har en let graviditet. Det er altid en god idé at have så sund en krop som muligt op til og under en graviditet. For en graviditet er en voldsom belastning for kroppen. Men der er dog ikke forskning, der kan bevise nogen sammentræf mellem bækkenbundssmerter hos gravide og dårlig livsstil. Der er fundet forskning der viser en forstørret chance for bækkensmerter i graviditeten, hvis den gravide er voldsom overvægtig.

Hvad er graviditetsrelaterede bækkensmerter

Nogle gravide rammes af bækkensmerter i deres graviditet og smerterne kan variere i styrke. For mange føles det som ubehageligt, men udholdeligt. Desværre er nogen ramt så hårdt, at de har svært ved at bevæge sig i store dele af deres graviditet. I få tilfælde kan voldsom bækkenløsning give smerter selv efter graviditeten.

Graviditetsrelaterede bækkensmerter er smerter, der opleves fortil ved kønsbenet og bagtil ved korsbenet.  Smerterne føles som en murerne brændende smerte. Smerterne opstår ofte ved belastning eller fordi den gravide sidder eller ligger i den samme stilling for længe.

Hjælpemidler

Der findes flere ting, du kan gøre, hvis du lider af bækkensmerter i forbindelse med en graviditet. En gynobs fysioterapeut vil kunne lægge et behandlingsforløb for at mindske smerterne. En gynobs fysioterapeut er specialuddannet til at behandle gravide kvinder for underlivs relaterede problemer.

Der findes også hjælpemidler, som kan gøre hverdagen lettere, hvis du lider af bækkenbundssmerter under din graviditet. Hvis du har svært ved at komme i og ud af sengen, så kan du få installeret et gribehåndtag i loftet eller anvende en speciel rullemadras, som hjælper dig med at “rulle” ud af sengen. Varmebehandlinger kan også være lindrende. Det kan være i form af varme bade eller ved at benytte et varmetæppe.